SÅ HÄR GÅR DET TILL ATT BYTA EN TAND

Av olika anledningar kan man behöva byta ut en eller flera tänder. Men vad innebär det att byta ut de gamla mot nya tänder? Vi vill förtydliga detta för er genom att dela med oss av en förklaring:

1. UNDERSÖKNING
Det första steget är att din tandläkare undersöker vilken eller vilka tänder som behöver förnyas. Därefter föreslår hon eller han den lösning som fungerar bäst i just din mun.

2. PREPARATION
Dina nya tänder ska sitta stadigt. Antingen förankras de nya tänderna på ett implantat som först opereras fast i käkbenet eller så förankras de på gamla tänder, som då behöver anpassas för att den nya tanden ska passa på den gamla tanden, detta kallas för preparation och utförs av din tandläkare.

3. AVTRYCK OCH FÄRGPROV
En ny tand ska fungera och se likadan ut som dina övriga tänder. Din tandläkare tar därför ett avtryck, färgprov och bitprov dina tänder som skickas till en tandtekniker.

4. GIPSMODELL
Med hjälp av tandavtrycket gör tandteknikern en kopia av dina tänder i gips. Denna kopia används sedan som modell för att göra dina nya tänder.

5. SCANNING & DESIGN
Gipsmodellen scannas in med en så kallad 3D-scanner och omvandlas till en matematisk kopia, som tandteknikern utformar med hjälp av ett designprogram och skapar den nya tanden i datorn.

6. TILLVERKNING
Utifrån den matematiska kopian i steg 5 tillverkar en datorstyrd fräs den nya tanden av ett stycke Denzir. Den höga noggrannheten gör att funktion och utseende hos tanden blir exakt så som tandteknikern designat.

7. FÄRDIGSTÄLLANDE
För att ge tanden sitt slutgiltiga utseende lägger tandteknikern på ett tunt lager porslin. Detta ytskikt justerar färgen så att din nya tand ser helt naturlig ut och passar med dina övriga tänder.

8. TANDEN ÄR PÅ PLATS
Slutligen sätter din tandläkare den nya tanden på plats och du kan visa upp ditt nya leende.

VANLIGA FRÅGOR

Vad är skillnaden mellan en krona och en bro?
En krona ersätter en tand. En bro däremot ersätter flera tänder och består av flera kronor som sitter ihop. Kronan eller bron fästs antingen på ett implantat eller befintliga reducerade tänder.

Vad är ett implantat?
Ett tandimplantat innebär att en titanskruv opereras fast i käkbenet. På implantatet monteras sedan en distans på vilken kronan eller bron förankras.

Syns det att tänderna är “nya”?
Tandteknikern formar och färgsätter den nya tanden så att den smälter in med de andra tänderna. Väl på plats är det nästan omöjligt att se skillnad mellan en ny och en gammal tand.

Känner jag skillnad på mina nya och gamla tänder?
De första dagarna kommer du av naturliga skäl märka att något i din mun har förändrats. Men om arbetet är rätt utfört ska dina nya tänder kännas, se ut och fungera precis som dina egna.

Hur lång tid tar det att få en ny tand?
Att få en ny tand tar cirka två veckor. Tiden kan naturligtvis variera beroende på problematiken och omfattning samt arbetsbelastningen hos tandläkaren och tandteknikern. Om du får ett implantat inopererat är processen längre eftersom det då även innefattar en viss läkningstid.

Vad är metall- respektive helkeramik?
För att bygga upp en stark krona eller bro var man förr i tiden tvungen att utgå från en metallkärna som sedan kläddes med porslin, så kallad metall-keramik. Idag kan metallen ersättas med en keramisk kärna så som Denzir. Man får då en helkeramisk konstruktion som både är starkare och vackrare.

Vad är fördelarna med helkeramik?
Fördelen med en helkeramisk lösning är både estetisk och praktisk. Nackdelen med metall är att den ofta syns i form av mörka linjer vid kanten mot tandköttet. Dessutom upplevs tanden ofta som livlös eftersom metallen inte släpper igenom ljus. Med metall i munnen ökar också risken för allergiska reaktioner och andra metallrelaterade problem.

Vad är skillnaden mellan Denzir och annan helkeramik?
Denzir är en svensk produkt och utgör det enda fullvärdiga alternativet till metall-keramik. Denzir är marknadens mest hållbara keramiska material och är starkt som stål. Styrkan gör att det kan användas för både broar och kronor i hela bettet. Denzir är dessutom helt vävnadsvännligt vilket minskar risken för irritation i tandköttet, något som är en stor fördel för överkänsliga och allergiker.

Hur länge håller en Denzirlösning?
Om du rengör och sköter tänderna rätt så kommer Denzir-lösningen att hålla lika bra eller bättre än en vanlig tand. Denzir-kärnan är mycket stark och riskerar nästan aldrig att gå sönder. Däremot är det tunna estetiska ytporslinet av ungefär samma styrka som en vanlig tand. Därför ska du, precis som vanligt, alltid vara försiktig med att tugga på hårda saker som till exempel nötter.

Kan jag byta ut min gamla bro av metall-keramik?
Att byta ut äldre kronor och broar är som regel inga problem. Prata med din tandläkare så får du råd och hjälp.

Behöver min tandläkare vara specialist på Denzir för att sätta in en helkeramisk krona?
Nej. Denzirs produkter är precis lika enkla att arbeta med som traditionella lösningar i metall-keramik.